Wie is online

Vandaag105
Gisteren142
Week1213
Maand3212
Alle182146

Follow us on twitter

FacebookLogo

Schalkhaar is een dorp in Salland. Het ligt in de gemeente Deventer, provincie Overijssel (Nederland). Schalkhaar had 4610 inwoners op 1 januari 2006.
 Het dorp ligt ten noordoosten van de stad Deventer en is sterk gericht op die stad. Door uitbreidingen van de stad wordt Schalkhaar aan de west-, zuid- en oostzijde omringd door Deventer. Andere plaatsen in de omgeving zijn Colmschate, Diepenveen, Heeten, Lettele en Okkenbroek.Geschiedenis
Het dorp is in het begin van de 19de eeuw ontstaan op wat hoger gelegen zandgrond bij de splitsing van Oerdijk en de Spanjaardsdijk, eeuwenoude routes vanuit Deventer naar Lettele en Heeten. Het dorpje dat toen bestond uit enkele boerderijen was gelegen tussen de heidevelden van het Wechelerveld en de landbouwgronden op de Rielerenk. Het dorp werd aanvankelijk Riele genoemd. Dankzij een donatie van koning Lodewijk Napoleon kon hier in 1810 het eerste rooms-katholieke kerkje van Deventer en omgeving na de Reformatie worden gebouwd. In 1895 werd het opgevolgd door de huidige kerk.
 
Schalkhaar was in Nederland bekend als legerplaats. In de Westenberg Kazerne was tijdens de Tweede Wereldoorlog het Politie Opleidings Bataljon Schalkhaar gehuisvest, opgericht in juli 1941. Hier werden Nederlandse politiemensen onder Duits toezicht geschoold in de ideologie van de SS. Na de oorlog werd de kazerne door de Koninklijke Landmacht in gebruik genomen. Vooral het 13e pantserinfanterie bataljon, Garde Fuseliers Prinses Irene heeft lang van de kazerne gebruikgemaakt.
Tot een gemeentelijke herindeling van 1999 maakte Schalkhaar deel uit van de gemeente Diepenveen.


Cultuur
In het dorp is onder andere een vestiging van de Openbare bibliotheek.


Nicolaaskerk
De driebeukige neogotische pseudobasiliek in het centrum van het dorp heeft als kenmerk een hoger middenschip, maar zonder lichtbeuk. De toren heeft aan de oostzijde een ingesnoerde spits. De kerk is een ontwerp van architect Gerard te Riele en dateert uit 1895. Ze is rond 1920 uitgebreid met het dwarskoor aan de westzijde. In 2005 is de Nicolaaskerk gerestaureerd waarbij men vooral het priesterkoor wijzigde in een ruimte met een meer functionele bestemming, voor bijvoorbeeld concerten. De nieuwe Vredeskapel is toen bijgebouwd terwijl enkele jaren later ook het vier meter hoge Heilig-Hartbeeld uit 1933 voor de hoofdingang en de overhuifde Calvariegroep op het kerkhof zijn gerestaureerd.


Mariaverering
Sinds 1953, toen het middeleeuwse genadebeeld van Onze Lieve Vrouwe van Frieswijk een plaats kreeg in de Nicolaaskerk, is Schalkhaar een bedevaartsoord. Het 40 cm hoge beeldje dat in 1922 in een boerderij in Averlo tevoorschijn kwam en waarvan de herkomst verder onbekend is, werd in 1954 door Mgr. Alfrink in de aanwezigheid van 7.000 gelovigen plechtig gekroond tot Koningin van Overijssel. Het beeld kreeg toen een gouden met briljanten bezette kroon gemaakt door Edelsmidse Brom.


Onderwijs
Basisonderwijs:

Openbare basisschool De Sleutel, school voor Daltononderwijs

Rooms-katholieke basisschool Nicolaas
Prins Willem Alexander school (?)


IMG 0053belt
Natuur
Schalkhaar is een dorp in het groen, er zijn een aantal kleine en grotere bos- en natuurgebieden. Bij de kerk ligt het Pastoorsbos, Park Braband is een honderd jaar oude villawijk en tussen Deventer en Schalkhaar ligt nog het Generaalsbos, genoemd naar generaal Cort Heyligers die in de negentiende eeuw Huize Brinkgreve bewoonde op het gelijknamige landgoed. Het open gebied van de Rielerenk is met de komst van het Deventer Ziekenhuis gedeeltelijk bebouwd. Rond de Douwelerkolk bevindt zich een wat verruigd voormalig landgoed, nu wandel- en natuurgebied. Het Wechelerveld heeft lang dienst gedaan als oefenterrein voor huzaren uit Deventer en infanteristen van de Westenbergkazerne. Het is nu een veel gebruikt hondenlosloopterrein en natuurgebied.


Asielzoekers
Begin jaren 90 heeft de Westenberg Kazerne een andere bestemming gekregen. Een groot deel kwam in gebruik bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Aanvankelijk was het een Opvang en Onderzoekcentrum voor asielzoekers. Later een Asielzoekerscentrum. In 2005 werd dit omgezet tot een terugkeerlocatie voor afgewezen asielzoekers en in 2008 werd dit veranderd in een Oriëntatie- en Inburgerings Centrum (O&I).